Tvrtke partneri

partner  na području Zagreba, središnje Hrvatske i Dalmacije

Inteligentni sustavi upravljanja u zgradarstvu

Inteligentne instalacije postaju sve više dio naše svakodnevice jer zahtjevi korisnika postaju sve složeniji. Bez obzira radi li se o obiteljskoj kući ili stanu, poslovnim zgradama ili zgradama opće namjene, inteligentne KNX električne instalacije pružaju velike mogućnosti upravljanja rasvjetom, grijanjem, hlađenjem, sustavima zaštite, multimedijom i sličnim.

 

Što je KNX?
KNX je svjetski otvoren standard za upravljanje stambenim i nestambenim objektima. KNX tehnologija namijenjena je uporabi u električnim instalacijama te implementaciji automatiziranih funkcija i procesa u zgradama.

Zašto KNX?
Potreba za izgradnjom sustava za upravljanje stalno je u porastu. Bez obzira radi li se o obiteljskoj kući ili poslovnom kompleksu, sve je više aplikacija koje zahtjevaju napredni sustav upravljanja (klimatizacija, rasvjeta, sustavi grijanja, alarmni sustavi, upravljanje zavjesama, roletama, multimedijom …) U isto vrijeme, učinkovito i održivo korištenje energije postaje sve važnije. Tu na scenu nastupaju inteligentna rješenja upravljanja i nadzora svih takvih uređaja.
U klasičnim instalacija napredno upravljanje uz učinkovitu potrošnju energije zahtjeva više ožičenja, izvoda iz senzora i izvršnih članova (aktuatora) do centra za nadzor i upravljanje. Tako masovno ožičenje znači veći napor za dizajn i instalacije, povećan rizik od požara i rastuće troškove.

KNX sustavi donose velike prednosti u odnosu na klasične instalacije: jednostavnije postavljanje instalacije, fleksibilnost u svakom trenutku i kraće vrijeme dizajniranja. Uređaji različitih proizvođača mogu međusobno komunicirati preko različitih komunikacijskih medija. Ovo pojednostavljuje planiranje i implementaciju funkcija objekta te omogućuje izvanrednu funkcionalnost, fleksibilnost i udobnost bez bilo kojeg dodatnog truda i troškova. KNX instalacija se može jednostavno prilagoditi novim aplikacijama i moguće je jednostavno napraviti proširenje. Nove komponente se mogu jednostavno povezati s već postojećom sabirnicom.

Nije potrebno središnje upravljanje zbog toga što svaki pojedini uređaj ima svoj mikrokontroler. Osim što KNX nudi upravljanje uređajima s jednog i/ili više mjesta, postiže se i značajna ušteda u potrošnji električne i toplinske energije. Primjerice, grijanje i rasvjeta su uključeni samo kada je to potrebno ili prema već zadanom profilu.

Implementacija KNX sustava
Nabla Slavonija d.o.o., kao ovlašteni partner KNX organizacije, u suradnji s investitorima i projektantima, pronalazi zajednička rješenja za implementiranje inteligentnih instalacija sustava KNX.
Kako bi postigli što učinkovitiju potrošnju električne energije, nudimo projektna rješenja za inteligentno upravljanje u stambenim i poslovnim zgradama te zgradama opće namjene (fakulteti, škole, vrtići, ustanove različitih namjena…)

 

Reference:

Izdvojeni izvedeni projekti s implementacijom KNX sustava od strane Nable Slavonija:

Poznata bankarska institucija, lokacija Osijek

  • Automatizirano upravljanje rasvjetom preko DALI sučelja uz stalan nadzor prisustva prema zadanom režimu
  • Upravljanje rasvjetom preko tipkala na KNX/EIB protokolu
  • Upravljanje zastorima u uredima i na prijemnom odjelu preko tipkala na KNX/EIB protokolu

 

Renomirana poliklinika, lokacija Osijek

  • Automatizirano upravljanje rasvjetom preko DALI sučelja uz stalan nadzor prisustva prema zadanom režimu
  • Upravljanje rasvjetom preko tipkala na KNX/EIB protokolu

 

 

Napajanja 160-640mA

Powersupply

 

 

 

 

 

 

 

Aktuatori za rasvjetu, žaluzine, zastore…

blind_switch_actuator

 

 

 

 

Vremenska stanica koja sadrži senzor brzine vjetra, kiše, temperature i osvjetljenosti a funkcijom automatske zaštite od sunca.

vremenska-stanica

 

 

 

 

 

 

Senzori pokreta i prisutnosti

movement_detector

presence_sensor

 

 

 

 

 

 

Višegrupna tipkala sa termostatom

room_thermostat

 

 

 

 

 

 

Detektor prisutnosti plina CO2, relativne vlažnosti i temperature.

CO2_sensor

 

 

 

 

 

 

DALI gateway za upravljanje rasvjetom.

dali_gateway

 

 

 

 

 

 

 

Server za upravljanje kompletnom instalacijom u objektu preko računala, tableta ili pametnog telefona.

InSide_Control

touch_panel

 

 

 

 

 

 

Uređaji za individualno upravljanje grijanjem kao što su elektromotorni ventili

valve_adapter Valvedrive

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nabla Slavonija ovlašteni je KNX partner – informacije o tome možete pronaći na sljedećoj poveznici: Službeni KNX partner

partner  na području Zagreba, središnje Hrvatske i Dalmacije